WebEvolution »

Dicţionar Tehnic

Dicţionar Tehnic

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

ADWORDS - Produsul de publicitate online Pay Per Click oferit de Google.

AGLOMERAREA DE CUVINTE CHEIE - Practica de a repeta excesiv cuvinte cheie in textul si in meta etichetele unui site web.

ALGORITM - Regulile pe baza carora un motor de cautare clasifica site-urile web listate in indexul sau, corespunzator unei anumite cautari.

ALT - Atribut atasat unei imagini, care poate fi vizualizat la pozitionarea mouse-ului pe acea imagine.

ARHITECTURA INFORMATIILOR - Modul in care este organizat un site web si prezentat utilizatorilor - intr-un mod in care navigatia prin site sa fie usoara si intuitiva.

ATASAMENT - Un fisier care se ataseaza si se trimite odata cu un mesaj de e-mail; se poate atasa orice tip de fisier - text, imagine, sunet - insa unele atasamente sunt prea mari pentru a putea fi trimise.

AUTENTIFICARE - Autentificarea reprezinta procedeul prin care un utilizator are permisiunea sa acceseze o resursa sau sa realizeze o operatie.

BACKLINKS - Reprezinta linkuri-le provenite de la o alta pagina web catre pagina ta.

BANDWIDTH - Rata de transmitere a datelor, sau volumul de informatii care se pot trimite printr-o conexiune la internet intr-un interval fix de timp.

BANNER - O imagine sau buton, adesea cu text/imagini animate, care formeaza un link spre un material publicitar.

BAZA DE DATE FILTRU - O baza de date cu nume de domeniu, organizatii sau persoane individuale, care a fost indentificata ca furnizoare de spam.

BETA - O varianta a unui produs, publicata timpuriu, cum este cazul software-ului, oferit unui grup limitat de persoane cu scopul de a perfectiona produsul.

BITS-PER-SECOND (BPS) - Masura care indica viteza cu care se misca datele de la un loc la altul.

BLOG - Un blog este un jurnal personal online al unei persoane individuale. De obicei se actualizeaza zilnic si reflecta personalitatea autorului.

BLOG COMERCIAL - Un blog care este realizat de o organizatie (nu de o persoana fizica) ca parte a strategiei de marketing.

BLOGGER - Persoana care scrie un blog.

BOUNCE - Descriere data unui e-mail care este returnat nedeschis - respins - celui care l-a initiat.

BROADBAND - Un tip de transmisie digitala a datelor, in care fiecare mediu (banda) poarta simultan semnale multiple, sau canale. Deoarece conexiunile in banda larga permit o rata mare a transmisiei de date (de aproximativ noua ori mai rapida decat un modem standard), termenul a devenit sinonim cu acces "rapid" la internet.

BROKEN LINK - Link catre un site web care, daca se face click pe el, nu duce utilizatorul unde se presupune ca trebuie sa mearga.

BROWSER - Un browser este un program client care ofera acces spre web - de exemplu: Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera, Safari.

BUG - O intrerupere, greseala sau problema de programare.

CACHE - Spatiu electronic de stocare temporara a datelor.

CLICK WRAP (CLICK OBLIGATORIU) - Termen folosit cand un utilizator trebuie sa dea click pentru confirmarea termenilor/conditiilor pentru a putea continua tranzactia.

CLOAKING - Practica folosirii tehnologiei pentru a determina un motor de cautare sa inregistreze continutul unei pagini web diferit de ceea ce vede utilizatorul uman. Motoarele de cautare au interzis aceasta practica.

CMS - CONTENT MANAGEMENT SYSTEM - O aplicatie web care include un set complet de module bine organizate ce ofera posibilitatea detinatorului sa administreze intreg continutul site-ului. Sistemul de management al continutului reprezinta de fapt, interfata din spatele unui site web cu ajutorul careia utilizatorul poate gestiona un site dinamic, complet administrabil. 

COD - Orice text scris intr-un anumit limbaj de programare, destinat interpretarii de catre calculatoare.

CONTINUT - Cuprinde toate textele, imaginile, sunetele  si alte date de pe un site web.

CONTINUT BOGAT - Termen al motoarelor de cautare, asociat faptului ca algoritmii dau clasari mai bune paginilorcare contin cuvantul cheie sau termenul cautat de utilizator - adica sunt bogate in continut.

CONTINUT DUPLICITAR - Doua sau mai multe pagini web ce contin aproximativ acelasi continut. Google cat si alte motoare de cautare au realizat filtre pentru a detecta continutul duplicitar, acest lucru fiind pedepsit.

CONTOR - Program care contorizeaza numarul de vizitatori a unei pagini web.

 1 2 3 »